Een speciale broekzalf, is dat nu nodig? Dat dacht ik vaak als ik wielrensters hoorde vertellen over de crèmes die zij smeren om wrijving tijdens het wielrennen tegen te gaan. Zelf gebruikte ik soms hooguit wat vaseline. Ik was vooral benieuwd naar het verschil tussen dit huis-tuin-en-keukenmiddel en een ‘officieel’ product. Daarom heb ik de QM Ladies Choice Chamois Cream uitgetest.

Het Belgische merk QM Sportscare biedt allerlei verzorgingsproducten voor de fanatieke (wedstrijd)wielrenner, zoals spierverwarmende crèmes en bruinende olie voor de benen. Hun broekcrème voor dames is gemaakt op basis van bijenwas en bevat volgens de producent “de fijnste etherische oliën, waaronder tea tree, rozemarijn en lavendel”.

Eerste indruk van de crème

Bij zo’n omschrijving verwacht je een luxe, Rituals-achtige verpakking. Maar ik ontvang een plastic tube met een wel heel basic design. Die kleur, die tekening: je zou bijna vermoeden dat dit product ergens anders voor bedoeld is….

Maar goed, dat is geneuzel over de verpakking. Het gaat om de inhoud. En die bevalt me!

broekzalf_wielrennen_vrouwen

Smeuïg en lekker ruikend

In de tube zit een smeuïge, witte crème die heerlijk geurt naar lavendel. De zalf is dik als een gezichtsmasker maar smeert veel beter uit. Ik merk al snel dat je er maar een kleine hoeveelheid van nodig hebt. De zalf voelt echt verzorgend. Weldadig, dat is het goede woord. Het vormt een olieachtig laagje op je huid.

Waarom zouden mannen deze verzorgende ingrediënten niet verdienen?

Volgens QM Sportscare is deze crème speciaal voor vrouwen ontwikkeld met extra veel verzorgende elementen. Nou zou ik niet weten waarom de mannelijke wielrenners deze verzorgende ingrediënten niet zouden verdienen. Maar dat terzijde.

creme_wielrennen

Hoe pas je het toe?

Ik smeer het rechtstreeks op mijn huid, vooral in mijn lies en op de huid onder mijn zitbotjes, waar mijn huid weleens schraal is na een lange tocht. Je kunt de zalf ook op de zeem aanbrengen.

Werkt het ook?

Inmiddels heb ik de broekzalf gebruikt tijdens verschillende tochten van meer dan 100 kilometer, waaronder de Amstel Gold Race (150 kilometer) en de Klimclassic (170 kilometer). En het moet gezegd: sinds ik deze crème gebruik, heb ik geen drukplekken meer in mijn liezen en geen tekenen van huidirritatie bij mijn zitbotjes.

Ook als ik Nivea gebruik, heb ik last van schrale huid. Maar met deze crème niet.

Tijdens het wielrennen voel ik na de nodige kilometers nog altijd wel de druk van het zadel. Ook blijf ik soms last houden van stof die vouwt, met verzitten tot gevolg. Daar helpt geen middel tegen. Maar toch zorgt deze crème duidelijk voor minder weerstand tussen huid en zeem, waardoor ik rustiger kan blijven zitten. Ook na een dag fietsen is de zalf niet volledig ingetrokken.

Op mijn verzoek heeft mijn vriendin Iveke de crème ook geprobeerd. Na de Amstel Gold Race (150 kilometer) was zij enthousiast. Haar commentaar: “Ik heb normaal last van schrale huid, ook als ik gewone Nivea crème gebruik, maar met deze crème niet!”

Ook mijn man Bart gebruikt de crème tegenwoordig, want nogmaals: waarom zou die voor heren niet werken? Ook hij gebruikt het product graag.

Vaseline wielrennenEn als je de QM Ladies Choice Chamois Cream vergelijkt met vaseline?

Dan kies ik voor de crème. Van vaseline heb je meer nodig. Het is wat stroever dan deze zijdezachte zalf. Vaseline voelt ook altijd erg vet: je wilt het zo snel mogelijk van je handen wassen.

De broekcrème van QM Sportscare voelt juist verzorgend, je zou het ook best als handcrème kunnen gebruiken. De crème wordt niet vies plakkerig zoals vaseline.

Is deze broekzalf het geld waard?

Een tube QM Ladies Choice Chamois Cream van 150 milliliter kost € 17,99. Dat vond ik aanvankelijk prijzig (een potje vaseline heb je al voor € 2,-), maar ik heb gemerkt dat je echt lang doet met een tube. Je hebt gewoon maar heel weinig van de zalf nodig.

Ik heb al besloten dat ik straks een nieuwe tube koop, omdat ik deze crème elke keer met plezier gebruik. Het is een onderdeel geworden van mijn vaste voorbereidingen voor een rit. Ik vind de zalf lekker ruiken en vind het verzachtende effect fijn. Soms mag je als wielrenster best een beetje goed voor jezelf zorgen.

het originele artikel vindt je terug op deze link Janneke Scheepers