Een sterke ploegtactiek en een sterke versnelling diep in de finale bezorgden de Belg de bloemen in deze Vlaamse koers.

Quick-Step Floors domineerde de 72e editie van Dwars door Vlaanderen. Yves Lampaert en Philippe Gilbert bezorgden de ploeg een onvervalste 1-2 in de nieuwe World Tour koers. Quick-Step Floors nam het heft al snel in handen toen Tim Declercq al snel de kop van het peloton nam. Hij reed een stuk van de achterstand op 6 koplopers weg.

Belgisch kampioen Philippe Gilbert reed Dwars door Vlaanderen voor het eerst sinds 2004. Hij trok door op de Berendies, 78 kilometer van de finish. Een groep van ongeveer 20 renners schoof mee. Het gat liep al snel op naar een halve minuut. Cannondale-Drapac, FDJ en Trek-Segafredo leidden de achtervolging, maar dat was zonder succes. Gilbert en Lampaert namen ondertussen een groot deel van het kopwerk voor hun rekening in de kopgroep.

Op de Eikenberg versnelde Lampaert. Hij sloeg een klein gaatje, maar werd na de top weer gegrepen. Door zijn versnelling was de kopgroep wel uitgedund tot 12 renners. Het peloton zat op dat moment slechts 20 seconden achter de koplopers en leek terug te komen. Lampaert en Gilbert dachten daar echter anders over en staken opnieuw een tandje bij. Op de Oude Kwaremont was de voorsprong daardoor verdubbeld.

Gilbert drukte het gaspedaal nogmaals in op de Patersberg. Alleen ploegmaat Lampaert, Luke Durbridge (Orica-Scott) en Alexey Lutsenko (Astana) konden de Belgisch kampioen volgen. Het peloton sloeg op deze heuvel ook uit elkaar. Zdenek Stybar en Niki Terpstra reden weg en sloten op 25 kilometer van de streep aan bij de eerste achtervolgers.

De Nokereberg was het toneel van een nieuwe versnelling van Gilbert. Hij sloeg een gaatje van 5 seconden, maar zag de achtervolgers toch weer terug keren. Op de Herlegemstraat versnelde Lampaert. Durbridge en Lutsenko werden in het defensief gedreven, maar kregen het gat niet direct dicht. Lampaert reed snel een halve minuut weg en onder de rode vod was duidelijk dat de Belg zijn grootste profzege tot nu toe ging boeken.

Gilbert was achter zijn ploegmaat de snelste van de achtervolgers. Een onvervalste 1-2 dus voor Quick-Step Floors. Hierdoor schoof de ploeg van Patrick Lefevere naar de leiding in het ploegenklassement van de World Tour.

“Het is een fantastisch gevoel om deze World Tour klassieker in het shirt van Quick-Step Floors te winnen. Ik kan niet onder woorden brengen hoe blij ik ben voor de ploeg en mezelf. Samen met Philippe – die vandaag nog maar eens bewees wat een grote kampioen hij is – deden we een geweldige job”, vertelde Lampaert na zijn eerste World Tour zege. “We hadden een numeriek overwicht en dat speelde in ons voordeel. Toen ik aanviel wist ik niet zeker of ik een gaatje kon slaan. Ik voelde me sterk en merkte dat ze het gat niet konden dichtten, dat gaf me vertrouwen. De laatste kilometers waren net een korte en zware tijdrit, maar ik gaf alles. Om Dwars door Vlaanderen te winnen is een droom die uitkomt. Vooral omdat ik het samen met deze fantastische ploeg heb gedaan en voor de ogen van zoveel supporters!”

“We zaten telkens vooraan vandaag. Nadat ik de forcing voerde op de Berendries waren er enkele renners in de groep die niet meewerkten. We besloten daarom op de Eikenberg nog eens door te trekken. Op de Patersberg begonnen we als eersten aan de klim en trokken we vol door. Achter ons deden Styby en Niki prachtig werk en hielpen ons de voorsprong uit te breiden naar een minuut. Op de Nokereberg wisten we dat de voorsprong groot genoeg was om te winnen. Ons plan was om daar aan te vallen. Nadat ze mij grepen was het aan Yves. Hij haalde het tot de finish. Ik ben erg blij voor hem en de ploeg, het is een grote dag voor ons”, tekende Belgisch kampioen Gilbert op na de koers.

Photo credit: ©Tim De Waele