De Quick-Step Floors sprinter versloeg zijn concurrenten in de Belgische klassieker, de laatste koers van Tom Boonen op eigen grondgebied.

Marcel Kittel was niet te stoppen in de 105e Scheldeprijs, het laatste optreden van Tom Boonen voor zijn eigen supporters. De 36-jarige Belg die stopt na Parijs-Roubaix reed prominent in de frontlinie tijdens de koers. Na de start in Mol – de geboorteplaats van Boonen – passeerde het peloton door Balen, de huidige woonplaats van Boonen. Op 4 kilometer van het peloton werd het peloton gebroken door een grote valpartij. Zo`n 20 renners bleven over voor het gevecht voor de zege in Schoten.

Matteo Trentin nam de rol als laatste man op zich nadat Fabio Sabatini betrokken was in de massale valpartij. Trentin zette zijn kopman af op 250 meter van de streep. Kittel ontbond zijn duivels en liet de concurrentie zijn hielen zien, goed voor zijn vijfde zege in deze koers. Elia Viviani (Team Sky) en Nacer Bouhanni (Cofidis) mochten mee op het podium.

“Er was wat druk om te winnen als uittredend winnaar. Ik ben blij dat ik het fantastische werk van mijn ploegmaats kon afronden. Het was een belangrijke dag, want Tom reed voor het laatst in België. Hij was ongelooflijk tijdens de koers. Hij offerde zich helemaal op voor de ploeg, ondanks dat hij zondag zijn grote doel van het seizoen heeft. Tom toonde nog maar eens wat een fantastische renner hij is. Ik ben blij dat ik mijn laatste koers met heem zo kon afsluiten. Ik hoop dat hij zondag na Parijs-Roubaix reden heeft toot lachen. Ik wens hem het allerbeste in de jacht op de  vijfde kassei”, aldus Kittel na de koers.

“De sfeer in de ploeg is fantastisch. We winnen overal en dat geeft ons veel motivatie om die lijn door te trekken. Dat kon je vandaag ook zien, iedereen was betrokken bij de achtervolging: van Tim tot Zdenek en van Saba – die helaas viel – tot Tom. Ik ben ze allemaal dankbaar”, ging Kittel verder. “Nu is  het tijd voor een pauze, daarna trek ik naar de Tour of California. Het wordt mijn tweede keer dat ik daar ga koersen. Ik kijk er naar uit, want het is goed georganiseerd daar en de sfeer is fantastisch.”

Tweevoudig winnaar van de Scheldeprijs Tom Boonen zwaaide zijn thuispubliek woensdag uit. In Mol en Schoten was de publieke opkomst massaal. “Het was ongelooflijk. Ik was ontroerd door het warme welkom en de vele steun die ik vandaag kreeg van de fans. Ik had niet kunnen dromen van dit moment. Ik wil iedereen bedanken voor hun komst en de organisatie voor het verschuiven van de start naar Mol. Het was een dag om nooit te vergeten!”, aldus Boonen.

Qm Sportscare Cooling Pre Sports Oil, de ideale olie voor de inspanning.