De jongste renner die een rit won en de leiding pakte in de 100e editie van de Giro d`Italia kijkt uit naar zijn dag in de maglia rosa.

Het was tijdens de derde rit voorspeld dat de wind een belangrijke factor ging spelen in de laatste kilometers. Quick-Step Floors – de laatste jaren al meermaals bewezen meesters in het waaier rijden – trok het peloton uit elkaar op 10 kilometer van de streep en hielp Fernando Gaviria aan zijn eerste ritzege in een grote ronde. De mooie bonus was de maglia rosa.

Maandagmorgen zat de 22-jarige Colombiaan aan tafel om het huzarenstukje van gisteren nogmaals te laten passeren. “Het was geweldig om vanmorgen met de roze trui wakker te worden. De ploeg had ook nog andere roze dingen voor mij voorbereid. Toen ik alles aantrok, voelde ik me echt de leider van de Giro. Dat moment had even tijd nodig om in te zinken. Afgelopen avond dacht ik veel aan wat we als ploeg hebben bereikt. Het was ongelooflijk indrukwekkend en ik weet zeker dat niemand gaat vergeten hoe Quick-Step Floors het initiatief nam en haar stempel drukte in de laatste rit op Sardinië.”

Gaviria heeft sinds dat hij begon met wielrennen de steun gekregen van zijn familie. Zij hielpen hem om zijn weg te vinden in de sport en geen stapje over te slaan op weg naar zijn droom: prof worden. Zondagmiddag waren ze getuige van een geweldige zege. “De zege van gisteren is de meest belangrijke in mijn loopbaan. Om deze rit te winnen in het bijzijn van mijn moeder, vader en zus maakt me erg blij. Ik vind het fantastisch om mijn familie hier te hebben. Hun aanwezigheid zorgde voor een boost in mijn moraal. Het is fantastisch dat ze nog enkele dagen blijven om de koers te volgen. Zonder hun help had ik niet de persoon geweest die ik nu ben.”

De Giro gaat dinsdag verder met een rit naar de Etna. Het klassement wordt waarschijnlijk flink op zijn kop gezet op de flanken van de vulkaan. Gaviria mag dus maar een dag in het roze rijden, maar dat betekent niet hij niet gaat genieten van deze dag.

“Het wordt onmogelijk om de roze trui te verdedigen, maar ik ga er zeker van genieten. Het is een grote eer om met deze trui te mogen koersen en aan de fans te tonen. We gaan zien wat de rit gaat brengen, maar voor nu wil ik van elke seconde genieten”, besloot Gaviria.

Na een zo’n geweldige inspanning kan je genieten van de Cooling Oil van QM Sportscare, proficiat Fernando Gaviria.

 

Photo credit: ©BrakeThrough Media