De Colombiaan schreef opnieuw historie na een geweldige eindsprint in Tortona.

Fernando Gaviria bevestigde nog maar eens dat hij een van de snelste renners ter wereld is. Met een fantastische eindsprint pakte hij zijn vierde ritzege in deze 100e Giro d`Italia. Vrijdag ging dat niet zonder slag of stoot. Gaviria moest zijn sprint van 350 meter inzetten. Net langs de nadars vloog hij langs zijn concurrenten naar de 63e ritzege van Quick-Step Floors in een grote ronde. Gaviria haalde in zijn eindsprint een piekvermogen van  1478W. Zijn maximale snelheid lag verbluffend hoog met 72,8 km/u.

De ritzege kwam de hele Quick-Step Floors formatie toe. Pieter Serry reed opnieuw vele kilometers op kop van het peloton om de vluchters binnen schot te houden. Iljo Keisse was de man met dienst  tijdens de waaiersectie. Davide Martinelli zorgde ervoor dat een aanval in de voorlaatste kilometer te niet werd gedaan. Max Richeze zette de deur in de eindsprint open met nog zo`n 200 meter te gaan.

Gavira werd met zijn zege de eerste renner sinds Bernard Hinalt in de Tour van 1978 die bij zijn debuut vier ritzege pakte. Desondanks blijft de Colombiaan met beide benen op de grond staan.

“Een record betekent niet zoveel voor me. Het is belangrijker dat het onderstreept dat ik me goed voorbereid heb op deze Giro. Natuurlijk ben ik blij met deze zeges en dat ik de maglia ciclamino draag. Vooral voor de vele Colombianen – van fans tot belangrijke sporters – die hier naar me komen kijken. Dat betekent veel voor me”, aldus Gaviria tijdens de persconferentie.

De 22-jarige renner analyseerde de chaotische sprint in Tortona. “Om eerlijk te zijn had ik niet gedacht dat ik nog een kans maakte om de sprint te winnen. Ik besloot echter alles te geven om te zien waar het schip strandde. Om de zege te pakken na zo`n sprint is iets speciaals. Ik wil mijn ploeg bedanken om het vandaag te laten lukken. De jongens waren opnieuw geweldig vandaag.”

Photo credit: ©Tim De Waele