De witte trui drager werd de eerste Luxemburger sinds 56 jaar die een zege pakte in de Corsa Rosa.

Bob Jungels sprintte zondagmiddag naar zijn eerste zege in de World Tour. De Luxemburgse kampioen was in de straten van Bergamo de snelste van een selecte groep met klassementsrenners. De 24-jarige Quick-Step Floors renners droeg eerder deze Giro d`Italia 5 dagen de maglia rosa. Daarna trok Jungels de maglia bianca aan.

Op de kasseieneklim Bergamo Alta trok Jungels eerder in de rit fors door en verraste veel van zijn opponenten. In de afdaling kreeg Jungels gezelschap van een groep met onder meer Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Tom Dumoulin (Team Sunweb) en Nairo Quintana (Movistar). Op net iets meer dan 4 kilometer werd het al snel duidelijk dat deze groep voor de ritzege streed.

Nibali hield het tempo hoog in de hoop zijn concurrenten te lossen, maar dat lukt niet. In de laatste kilometer werd een aanval van Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Domenico Pozzovivo (AG2R) ongedaan gemaakt. Een sprint moest zo de beslissing brengen. Jungels kwam op 150 meter van de streep uit de slipstream van Pozzovivo en snelde met enige overmacht naar de zege. Achter de zegevierende Jungels kwamen Quintana en Thibaut Pinot (FDJ) als de nummers 2 en 3 over de streep.

“Ik ben erg blij met deze zege, maar eigenlijk besef ik nog niet goed wat er is gebeurd. Ik ben erg trots om zo`n groot en historisch succes te behalen in de kleuren van mijn land. Deze zege is voor mijn ploeg en voor Luxemburg. Ik hoop dat ik mijn landgenoten iets heb gegeven om te vieren”, aldus Jungels net na de rit.

De Luxemburgse kampioen nam ons vervolgens mee in de rit over 199 kilometer richting Bergamo. “Ik had sterke benen en voelde me goed op de klimmen, maar dacht niet aan deze uitkomst. Toen ik Nibali de heuvel op zag gaan besloot ik aan  te vallen. De sfeer op die klim was ongelooflijk, ik kon Davide Bramati niet verstaan in mijn oortje terwijl hij mij aan het aanmoedigen was vanuit de wagen. Ik wist dat het nipt ging worden, want alle renners waren geïnteresseerd in de ritwinst en de bonificatieseconden. Ik had ook wat geluk, want ik zat in perfecte positie in de laatste meters en lanceerde mijn sprint vanuit het wiel van Pozzovivo. Om een rit te winnen in de Giro met zo`n deelnemersveld is ongelooflijk.”

Voor Quick-Step Floors betekende de zege van Jungels de vijfde ritzege in deze Giro d`Italia, een derde van alle ritten dus. De ploeg was vanaf het begin van de 15e rit betrokken bij het aanvalsgeweld. Eerst met Dries Devenyns, die 100 kilometer voor het peloton uit reed. Daarna sprong maglia ciclamino Fernando Gaviria mee met de tweede ontsnapping van de dag. Hij kon zo zijn voorsprong in het puntenklassement uitbreiden door de tweede tussensprint te winnen.

Naast de vijf ritzeges bezit Quick-Step Floors twee leiderstruien. Gaviria draagt de paarse puntentrui, Jungels de witte jongerentrui. De Luxemburger staat na vandaag 8e in het klassement. Youngster Laurens de Plus schoof na een sterke tweede week – waarin hij Jungels holp in het klimwerk en meesprong met een ontsnappingen – enkele plekken omhoog in het klassement.

“Het is een geweldige Giro voor ons. Ik ben niet alleen trots op de resultaten, maar ook op onze geweldige team spirit die we vanaf dag 1 toonden. Dit is een extra motivatie voor de laatste week. Vandaag was het parcours als die van een klassieker en dat paste goed bij me. Ik weet echter dat de resterende ritten erg zwaar en veeleisend gaan worden. We gaan het dag per dag bekijken en gaan zien hoe het gaat aflopen”, sloot Jungels het verhaal af.