GILBERT GRIJPT RITZEGE IN TOUR DE SUISSE

Na een geweldige laatste kilometer boekte de Belgische kampioen zijn vijfde zege van het seizoen.

Philippe Gilbert pakte twee maand na zijn winst in de Amstel Gold Race een nieuwe zege. De Belgische kampioen was de sterkste in de tweede etappe van de Tour de Suisse.

Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport), Nick Dougall (Dimension Data), Antoine Duchesne (Direct Energie), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) en Nick Van der Lijke (Roompot) vormden de vlucht van de dag. Het vijftal pakte 5 minuten voorsprong, maar het peloton reed dat gat in de slotfase dicht.

Op 30 kilometer van de streep zorgde een massale valpartij voor een breuk in het peloton. De vluchters konden daardoor nog enige tijd voorop blijven, maar kans maken op de ritzege deden ze niet. Nadat de vluchters waren ingerekend was er  opnieuw een valpartij, waarbij leider Rohan Dennis (BMC) betrokken was.

Jan Bakelants (AG2R), Damiano Caruso (BMC) en Rui Costa (UAE Team Emirates) trokken vervolgens op avontuur in de hoop het peloton te verrassen. Op 15 kilometer van de streep had het trio een halve minuut voorsprong, maar dat bleek niet genoeg.

In een chaotische slotkilometer zat Belgisch kampioen Philippe Gilbert attent vooraan. Daardoor begon de Quick-Step Floors in een prima uitgangspositie aan de sprint. Op 150 meter van de streep trok Gilbert door en was daarmee de rest van het peloton de baas. Patrick Bevin (Cannondale-Drapac) en Anthony Roux (FDJ) maakten het ritpodium compleet.

“Cooling Oil van QM Sportscare, ideaal bij deze zomerse temperaturen”

“Het was erg nerveus vandaag. De vluchters kregen een grote voorsprong, zodat het peloton stevig moest achtervolgen. Het gat werd niet snel kleiner, waardoor het nog wat nerveuzer werd. De valpartijen waren dus geen verrassing. Ik was op 5 kilometer van de laatste klim ook betrokken bij een valpartij en moest een flinke inspanning doen om terug te komen”, deed Gilbert na afloop zijn verhaal.

“We gingen voor Matteo in de sprint, dus volgde ik alle tempoversnellingen en bracht hem naar voren in de laatste rechte lijn. We verloren elkaar uit het oog doordat andere renners ons duwden. Gelukkig pakte het goed uit en wonnen we alsnog. Ik ben erg blij met deze zege, want deze koers is een van de meest prestigieuze op de kalender.”