VUELTA: YVES LAMPAERT WINT RIT 2 NA MASTERCLASS QUICK-STEP FLOORS

Onze ploeg pakte het commando in de laatste kilometers en trokken het peloton uit elkaar. De Belg trok in de slotfase op avontuur en soleerde naar de ritwinst en rode trui.

Quick-Step Floors werd zondag de eerste ploeg die dit seizoen in alle drie grote ronden minimaal een rit heeft gewonnen. Het totaal ritzeges in de grote ronden dit seizoen staat voor Quick-Step Floors op 11, een nieuw record voor de ploeg van Patrick Lefevere.

De tweede etappe in de Vuelta a España verliep nerveus door de grote kans op waaiers. Alle ploegen waren daardoor extra alert. Geen enkele ontsnapping had kans van slagen. In de laatste 30 kilometer werd er nerveus gekoerst, maar tot echte verschillen leidde dit niet. Totdat Quick-Step Floors het commando overnam net voor de voorlaatste rotonde op iets minder dan 2 kilometer voor het einde.

Niki Terpstra Julian Alaphilippe, Yves Lampaert en Matteo Trentin trokken fors door en zorgden voor verbrokkeling in het peloton. Slechts enkele  renners konden het  wiel van de Quick-Step Floors renners houden. Onder de rode vod viel Lampaert aan. Hij sloeg een gaatje, dat niet meer dicht werd gereden door de achtervolgers. Ploegmaat Trentin deed uitstekend werk als stoorzender in de achtervolging en sprintte vervolgens naar een 2e plaats.

Voor Lampaert was het zijn eerste ritzege in een grote ronde, zijn derde van het seizoen.  Eerder was hij de sterkste in Dwars door Vlaanderen en pakte hij de Belgische tijdrittitel.

“Het ideale scenario was om ver van de finish  een waaier te trekken. Mocht dat niet lukken, dan hadden we een back-up plan: opnieuw proberen in de laatste kilometers. We wilden Matteo in een perfecte positie afleveren voor de sprint. Toen we het peloton verbrokkelden in de finale en een gaatje hadden geslagen, improviseerden we een beetje. Matteo riep dat ik moest gaan en dat deed ik. Ik ben erg blij dat ons plan perfect uitpakte. Ik kan niet de woorden vinden om te vertellen hoe ik me voel na deze ongelooflijke dag”, vertelde een dolblije Lampaert na afloop.

Naast de ritzege greep Lampaert de leiding in het algemene klassement. Naast de rode leiderstrui pakte Lampaert ook de groene puntentrui. Quick-Step Floors staat na de  2e rit bovenaan in het ploegenklassement, tot grote vreugde van sportdirecteur Rik van Slycke.

“Het eerste doel van de ploeg was om Matteo aan de drie bonificatieseconden te helpen, zodat hij dichter kwam te staan in het klassement. Dat was belangrijk, want hij had zo een grote kans om de leiderstrui over te nemen aan het einde van de dag. Enkele ploegen probeerden het peloton in waaiers te trekken tijdens de rit, maar het was te vroeg. Je moet weten wat je wanneer moet doen en wachten op het juiste moment. Voor ons kwam dat moment op 2 kilometer van de streep. Niki trok het gas vol open, Julian nam over en pushte flink door. Matteo speelde het vervolgens erg slim. Hij liet een gaatje vallen achter Yves, zodat die kon wegrijden. Het was een tactisch meesterstuk. Het is sensationeel om in elke grote ronde een rit te winnen dit jaar. Ik ben erg trots op de jongens en de hele ploeg”, aldus Van Slycke.