VUELTA A ESPAÑA: MAJESTUEUZE ALAPHILIPPE WINT IN XORRET DE CATI

De 25-jarige Fransman werd de zesde Quick-Step Floors renner die dit seizoen een rit wist te winnen in een grote ronde.

Julian Alaphilippe is helemaal terug! Na een blessureperiode van vier maanden waarin hij de Ardennenklassiekers en de Tour de France miste, kwam de Fransman in goede conditie aan de start van de Vuelta. In de achtste etappe reed Alaphilippe naar een memorabele ritzege.

De Quick-Step Floors renner maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep die na 30 kilometer ontstond. De kopgroep pakte een voorsprong van ruim 5 minuten, maar zag die snel teruglopen met de slotklim op komst. Op die klim sloeg de kopgroep in de eerste oplopende meters direct uit elkaar.

Op 7 kilometer van de streep verhoogde het Bora-Hansgrohe duo Emanuel Buchmann en Rafal Majka het tempo. Alaphilippe reageerde direct en sloot aan. Ondanks diverse pogingen van Majka om Alaphilippe te lossen, gaf de jonge Fransman geen krimp op de Xorret de Cati.

In de afdaling richting de finish sloot Jan Polanc (UAE Team Emirates) nog aan bij Majka en Alaphilippe. Polanc probeerde zijn kompanen direct te verrassen, maar Alaphilippe was alert en counterde direct. De Quick-Step Floors renner keek niet meer om en stormde naar zijn eerste ritzege in een grote ronde.

“Het is ongelooflijk, ik heb er geen woorden voor! Ik kan niet zeggen hoeveel deze zege voor mij betekent na mijn lange afwezigheid. Ik wist dat ik in staat moest zijn om terug te komen, dat gevoel werd gedeeld door mijn familie en ploeg. Maar om nu mijn eerste ritzege in een grote ronde te boeken, had ik niet verwacht en is echt ongelooflijk”, aldus een dolblije Alaphilippe.

“Het ging direct erg snel na de start. We probeerden iemand mee te krijgen in de vlucht. Uiteindelijk bleek ik dat te zijn. maar het was me niet gelukt zonder de hulp van Matteo. Op de  laatste klim zag ik flink af, maar ik wist dat er nog een afdaling kwam. Dus ik bleef gefocust en gemotiveerd. Gelukkig was ik de sterkste aan de streep. We hebben tot dusver een geweldige Vuelta. De ploeg is fantastisch op dreef in de eerste week en de wedstrijd is nog lang niet over!”

Niet alleen Alaphillipe was in de wolk met zijn ritzege, sportdirecteur Rik Van Slycke deelde in de vreugde van de jonge Fransman. “Het was een zware dag met veel aanvalspogingen. Toen Julian mee was in de juiste groep wisten we dat ze ongeveer 3 minuten nodig hadden aan de voet van de slotklim. Julian was erg sterk en reed intelligent vandaag. Hij bleef kalm op de slotklim en speelde een beetje poker. Nadat Polanc hem te probeerde verrassen in de laatste kilometer sprong Julian op zijn wiel en maakte hij het perfect af.”