Kenny Belaey veroverde op het WK in het Chinese Chengdu de bronzen medaille. Het was voor de 34-jarige Bellemnaar zijn veertiende WK-medaille in zijn rijkgevulde loopbaan. Opvallend ook, sinds 2009 staat Belaey onafgebroken op het WK-podium.

Na afloop leefde wel het gevoel dat Kenny Belaey even goed wereldkampioen had kunnen worden. Zelden was een WK-finale zo spannend. Na één ronde van vijf zones eindigde de Oost-Vlaming derde, weliswaar met gelijke punten als wereldkampioen Jack Carthy en runner-up Nicolas Vallée. Na een vijfde plaats in de halve finale wist Belaey dat er meer nodig was om aanspraak te maken op de regenboogtrui. Een gedreven Belaey werkte drie degelijke rondes af maar maakte te veel foutjes om de Brit en de Fransman te verontrusten.

Belaey bleef tot het einde in de running voor de wereldtitel zodat de beslissing zou vallen op de meest misleidende sectie van de omloop. Net zoals de overige zones was de ‘panda-zone’ prachtig aangekleed maar de rotsen waren er niet minder technisch om. Kenny Belaey haalde het onderste uit de kan en scoorde in de vijfde zone 40 punten. Hierdoor sloot hij af met een totaalscore van 220 punten. Evenveel dus als Carthy en Vallée, respectievelijk 13 en 15 jaar jonger.

“Het is een beetje een vreemd gevoel om met gelijke punten als de winnaar pas derde te eindigen. Ik was heel dicht bij een vijfde wereldtitel. Helemaal op het einde van de vierde zone landde ik na een sprong op een zompige plaats, mijn voet schoot van de pedaal en dat heeft me letterlijk de wereldtitel gekost. Maar ook dat is topsport, want aan de andere kant ben ik heel blij en trots over hoe het vandaag is verlopen. Ik had een heel goede voorbereiding. Dat ik hier voor de veertiende keer op het WK-podium sta, is de max”, aldus Belaey die zich tijdens de titelstrijd ook even niet lekker voelde. “Ik denk dat ik een voedselvergiftiging had opgelopen, Tijdens de halve finale reed ik verkrampt. Op een gegeven moment moest ik zelfs overgeven. In die omstandigheden was ik al blij dat ik toch nog de finale haalde.”

Kenny Belaey: brons. FOTO: MVH
Artikel Nieuwsblad