De 26-jarige Belg werd de eerste die renner die jaar op jaar won in de klassieker.

Yves Lampaert reed naar een memorabele zege in een doorweekte versie van Dwars door Vlaanderen. De Belgische tijdritkampioen versnelde op 800 meter uit een selecte kopgroep en hield zijn inspanning vol tot aan de meet.

De 73e editie van deze koers werd op 80 kilometer van de streep open gebroken door een versnelling van diverse renners. Quick-Step Floors nam het heft in eigen hand met een hardwerkende Iljo Keisse die eigenhandig het peloton uit elkaar reed in 4 groepen. Door de slechte weersomstandigheden en valpartijen gaven diverse renners op. Bij het bereiken van de Taaienberg reden nog zo`n 30 renners voorop.

Afgelopen week versnelden Yves Lampaert en Niki Terpstra op deze iconische heuvel tijdens de E3 Harelbeke, vandaag was het Zdenek Stybar die alleen wegreed. Hij voerde zo nog wat meer forcing door in groep voordat hij werd ingerekend. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) en Greg Van Avermaet (BMC) waren  de volgende renners die in het offensief trokken. Lampaert was een van de renners die in de achtervolging trok.

Op 25 kilometer van de streep reed een dozijn renners op kop, met daarbij Lampaert, Stybar en Terpstra namen Quick-Step Floors. Sep Vanmarcke verhoogde nog eens het tempo en kreeg 4 renners met zich mee. Lampaert was een van die renners en mijn z`n vijven openden ze een gat  van 50 seconden.

De achtervolgers probeerden nog terug te komen, maar de koplopers bleken te sterk. Net voor de rode vod begon het kat-en-muis-spel tussen de leiders. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) versnelde als eerste, waarop Lampaert direct counterde. De Belg merkte een kleine aarzeling bij de rest en reed vervolgens alleen door. Hij sloeg een beslissend gat en kon zo de 20e wegzege van Quick-Step Floors begroeten. Stybar eindigde een halve minuut later als 6e, Terpstra werd iets later 9e. De ploeg verzamelde zo weer belangrijke punten voor de World Tour.

“We wisten dat het weer van invloed kon zijn op de koers.  Dus we hadden 2 plannen: voor de sprint gaan me Elia of de koers hard maken wanneer hij er niet meer bij zat in de finale. Toen Viviani op achterstand reed hebben we – Niki, Styby en ik – besloten om de koers hard te maken en te kijken waar het schip strandde. Vooral omdat de regen en kou hun tol al eiste, veel renners zaten op de limiet. Toen Vermarcke versnelde zei Niki dat ik mee moest gaan. Ik kwam zo in de kopgroep, we werkten goed samen en voluit om te zorgen dat we een mooie voorsprong bijeen reden. Bij de aanval van Pedersen reageerde ik direct en zag ik dat ik een gaatje had. Ik trok toen vol door en gaf alles wat ik had. Ik  ben superblij met deze zege met zo`n deelnemersveld en zo dichtbij huis. Het voelt fantastisch om onze zegereeks op Belgische bodem weer op te pakken. Dit geeft het vertrouwen nog een boost voor zondag”, aldus Lampaert na afloop.

Photo credit: Getty Images