De 21-jarige Nederlander is de jongste winnaar van deze klassieker in deze eeuw.

Voor de eerste keer in de historie startte de Scheldeprijs vanuit Nederland en na meer dan 4 uur in het zadel won de Nederlander Fabio Jakobsen. De neo-prof verschalkte Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) en Christopher Lawless (Team Sky) in Schoten en bezorgde Quick-Step Floors daarmee de vierde zege in evenveel dagen.

“Het is geweldig om zo`n goede sprint te doen en de winst te pakken. Het is de grootste zege van mijn nog jonge carrière. Het geeft me nog meer motivatie om hard te blijven werken en door te blijven groeien om een van de beste sprinters ter wereld te worden en voor ritwinst te gaan in de grote ronden. Ik had het vandaag niet gered zonder mijn geweldige ploegmaats, dus mijn grote dank gaat uit naar hen”, sprak een gelukkige Fabio na afloop.

De 106e editie van de Scheldeprijs gaat de boeken in als een van de beste uitgaven in de historie met waaiers, zware regen en lage temperaturen. Het kostte meer dan een uur voordat de vlucht van de dag zich vormde. De 5 koplopers kregen echter weinig ruimte van het peloton, waarin Quick-Step Floors samen met andere ploegen hard werkte om het verschil binnen de perken te houden.

Neo-prof Kasper Asgreen maakte indruk tijdens zjn debuut ondanks een valpartij vroeg in de koers. De jonge Deen nam lange kopbeurten voor zijn rekeningen en bracht alles samen in de laatste kilometers. Iljo Keisse en Zdenek Stybar namen daarna de honneurs over en verhoogden het tempo nog een beetje. Michael Mørkøv piloteerde Jakobsen vervolgens door de laatste bocht, waarna de youngster op 200 meter van de streep zijn duivels ontbond. De neo-prof raakte nog even ingesloten, maar herpakte zich snel en reed vervolgens onbedreigd naar zijn tweede zege van het seizoen.

“Ik houd ervan om in Vlaanderen te koersen en kan niet zeggen dat ik last had van de omstandigheden vandaag. De ploeg zat altijd rond mij. Iljo en Zdenek reden volgas in de laatste 2 kilometer, ik hoefde alleen maar in het wiel van Michael te volgen tot de laatste 200 meter. In deze ploeg werken we voor elkaar en gaan we altijd voor de zege. We zijn sterk en vastberaden. Dus als een renner begint met winnen, dan willen we dat  allemaal. Dat is een van de dingen dat ons doet blijven gaan”, besloot Jakobsen.

Photo credit: Getty Images