De Quick-Step Floors renner is de eerste Fransman in twee decennia die de winst pakt op de mythische Muur van Huy.

Julian Alaphilippe boekte zijn grootste overwinning in zijn loopbaan door de Waalse Pijl op zijn naam te schrijven. In de laatste 150 meter van de koers versnelde hij en sloeg een aanzienlijk gat op de concurrenten.

“Ik stond al twee keer op het podium in het verleden. De eerste keer was drie jaar geleden en toen was ik verrast. De tweede keer was ik gefrustreerd, maar toen zag ik het ook als een bevestiging. Ik ben altijd blijven werken en geloven in de zege in een klassieker. De ploeg was geweldig, dus ik wil mijn ploegmaats danken voor hun bescherming en het goede positioneren. Alles ging perfect vandaag, nu wil ik deze zege vieren”, sprak Alaphilippe na afloop.

De koers werd gekleurd door 8 vroege vluchters, maar op 40 kilometer van de streep ontbrandde de koers echt. Een omvangrijke groep met enkele Quick-Step Floors renners haalde de vroege vluchters bij en reed op hetzelfde moment 20 seconden weg bij het peloton. Uit die groep ontsnapten 6 renners, waaronder Maximilian Schachmann. Zij pakten 50 seconden voorsprong. Schachmann was alert en reageerde op enkele versnellingen, waaronder die van Jack Haig (Mitchelton-Scott) op 6 kilometer van de streep.

Op de Muur van Huy trok Schachmann door en liet hij Haig ter plekke. De Duitser hield lange tijd stand, maar zag de favorieten in de laatste meters voorbij komen. Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) was de eerste die versnelde, hij kreeg Alaphilippe met zich mee. Op 150 meter van de streep plaatste de Fransman zijn versnelling, waarmee hij direct een gat sloeg op Alejandro Valverde (Movistar) en Vanendert.

Voor Alaphilippe betekende het zijn grootste zege uit zijn loopbaan tot nu toe. Hij bezorgde Quick-Step Floors bovendien de 26e zege van het seizoen. Schachmann kwam als 8e over de streep en pakte daarmee zijn eerste top-10 notering in een klassieker.

“Ik was de enige kopman van de ploeg, maar had het niet gered zonder deze sterke ploeg! In de finale counterde Pieter elke  aanval op de Cherave en brachten Bob en Philippe mijn in goede positie voor de Muur van Huy. Daarna liet ik mijn benen spreken. Ik wil van dit moment genieten. Het is een mooie zege en dit maakt me erg blij. Vanaf morgen denk ik aan zondag. Luik-Bastenaken-Luik is een koers die me ligt. Ik stond al eens op het podium tijdens mijn debuut in 2015, dus ik hoop dit jaar opnieuw op een sterke prestatie”, sloot Alaphilippe af.

Photo credit: ©Bryn Lennon/ Getty Images