GIRO D’ITALIA: VIVIANI MAAKT KWARTET COMPLEET

Zelfs stortregen kon de Quick-Step Floors sprinter niet weerhouden van zijn vierde ritzege in deze ronde.

Elia Viviani werd vandaag de eerste Italiaan in 12 jaar die 4 ritzeges boekte in de Giro d`Italia. De Italiaan maakte het werk van zijn Quick-Step Floors ploegmaats met verve af. In het klassement om de maglia ciclamino breidde hij zijn voorsprong verder uit. Viviani heeft nu 58 punten voorsprong op zijn naaste belager.

“Saba was geweldig vandaag. Hij hield me uit de wind tot op 200 meter van de streep. Ik hoefde alleen mijn sprint te lanceren nadat Van Poppel probeerde te anticiperen. Ik had goede benen, maar het geweldige werk van mijn ploegmaats maakte het verschil vandaag. Zij verdienen de credits voor deze vierde zege”, sprak Viviani na afloop.

De 17e etappe bracht de renners van Riva del Garda naar Iseo over 155 kilometer. Vanaf kilometer 0 was het spektakel. Quick-Step Floors was goed bij de les en beschermde Elia Viviani op de klim rond het Gardameer. Verschillende ploegen probeerden de maglia ciclamino te lossen, maar dat lukte niet. Maximilian Schachmann sprong halverwege de rit mee in een ontsnappingspoging. Op 5 kilometer van de streep probeerde Zdenek Stybar zijn geluk.

Net voor de rode vod besloot Quick-Step Floors de kop te nemen in het peloton. Stybar maakte een lange kopbeurt van 600 meter in de gietende regen en trok het veld op een lint. Fabio Sabatini nam zijn rol vervolgens over en leverde Viviani in een prima positie af. De Italiaan had weinig moeite om het werk af te maken en boekte zijn 10e zege van het seizoen.

“Ik was een beetje nerveus voor de rit. Ik wist namelijk dat de klim aan het begin van de rit in het voordeel was van Bennett. Onze jongens hielden echter alles onder controle. Het is ook erg fijn dat ik mijn voorsprong in het puntenklassement kon uitdiepen. De maglia ciclamino is een belangrijk doel en ik hoop het te behouden tot in Rome. Zondag eindigt een erg vol eerste deel van het seizoen voor mij, ik hoop met een klapper te eindigen”, besloot Viviani.

Photo credit: ©Tim De Waele/ Getty Images