Quick-Step Floors maakte er een meesterwerk van en pakte goud en zilver op het BK.

Yves Lampaert mag de komende 12 maanden de Belgische driekleur dragen nadat hij zondagmiddag naar de titel soleerde.  “Het is ongelooflijk, ik kan het niet geloven! Ik voel me zo ongelooflijk blij. Het gaat wat tijd nodig hebben om te laten bezinken. Ik ben zo trots op de ploeg! We hebben opnieuw getoond hoe sterk we waren als Wolfpack. We rijden samen, altijd voor elkaar en het blijft ongelooflijk om onderdeel te zijn van deze unieke ploeg”, sprak Lampaert voordat hij zijn kampioenstrui mocht ophalen.

De Belgische titelstrijd kende een snelle en nerveuze start. In de eerste 60 kilometer kwam geen enkele renner weg bij het peloton. Op het moment dat er een groepje wegreed, was Quick-Step Floors vertegenwoordigd door Dries Devenyns. Die groep kreeg later gezelschap van een groepje met Yves Lampaert.  Het peloton hield die kopgroep echter goed in de gaten, want er zaten enkele gevaarlijke renners vooraan.

Op 20 kilometer van de streep werden de koplopers ingerekend. In de laatste ronde nam Quick-Step Floors opnieuw het initiatief. Philippe Gilbert en opnieuw Lampaert trokken in het offensief. Zij kregen 2 renners met zich mee. Op 12 kilometer kwam een achtervolgende groep aansluiten bij de 4 koplopers. Gilbert trok direct weer ten aanval en kreeg Sep Vanmarcke (EF Education First) met zich mee. Enkele achtervolgers – met daarbij Pieter Serry – sloten even later aan.

Gilbert trok vervolgens nogmaals door. Dit keer konden alleen Lampaert en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) mee. Zij bouwden een kleine voorsprong op, voordat Lampaert alleen doortrok. De Quick-Step Floors renner pakte snel een voorsprong van 20 seconden. Hij had zo ruim voldoene tijd om het publiek te groeten toen hij zegevierend over de streep kwam. Gilbert loste Stuyven in de laatste kilometer en pakte het zilver. Serry – die onderweg veel werk verzette samen met  Laurens De Plus en Tim Declercq – werd vierde.

“De mensen, de sfeer, het parcours: door alles werd het een mooie koers. Het voelde als een klassieker vandaag. De finale was eenvoudig en  moeilijk tegelijk. Met 2 renners in een groep van 3 lag alle druk bij ons. We wisten dat Stuyven een gevaarlijke klant was. Op 3500 meter viel ik aan. Op een gegeven moment keek ik over mijn schouder en begon ik te geloven dat ik Belgisch kampioen kon worden. Deze titel was echter niet mogelijk geweest zonder deze superploeg en de hulp van Philippe. Ik wil iedereen bedanken die  heeft geholpen om deze droom waar te maken.”

Photo credit: ©Luc Claessen/ Getty Images