De Colombiaanse sprinter van Quick-Step Floors boekte direct een zege in zijn eerste Touretappe ooit.

Fernando Gaviria verspilde geen tijd om zijn stempel te drukken in de 105e Tour de France.  In Fontenay-Le-Comte sprintte de Colombiaan naar de ritzege en de eerste gele trui van deze Tour. Gaviria rondde voortreffelijk werk van de ploeg met verve af.

“Het is ongelooflijk! Ik heb er gewoon geen woorden voor hoe ik me nu voel. Ik dacht aan de zege, maar om dan ook de gele trui te mogen dragen is een droom die uit komt. En dat allemaal door het fantastische werk van mijn ploegmaats. Ze gaven alles  onderweg en zetten me in de best mogelijke positie af voor de sprint. Daarom is deze zege niet alleen van mij, maar van de gehele ploeg”, sprak Gaviria na afloop.

De 201 kilometer lange openingsrit startte in Noirmoutier-en-l’Île. De rit verliep redelijk rustig tot de laatste 10 kilometer. De drie vluchters van de dag waren toen bijgehaald, mede dankzij uitstekend achtervolgingswerk van Tim Declercq. Een grote valpartij zorgde voor chaos in het peloton. Een groep van ongeveer 70 renners bleef vooraan over. In de volgende kilometers waren er meer kleine valpartijen en lekke banden, zodat de groep nog wat verder uitdunde. Ondertussen namen Niki Terpstra en Philippe Gilbert het heft in handen en trokken het peloton op een lint.

Onder de rode vod was het Bob Jungels die de troepen aanvoerde. Belgisch kampioen Yves Lampaert jaagde vervolgens het tempo nog wat de hoogte in voor de laatste bocht. Nadat Lampaert van kop boog was het Max Richeze die Gaviria in een uitstekende uitgangspositie afleverde voor de sprint. De Colombiaanse Quick-Step Floors sprinter kostte het weinig moeite om Peter Sagan (Bora-hansgrohe) en Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) achter zich te laten.

Eerste dag in de Tour, eerste zege, eerste gele trui. Zijn debuut in de Tour is net zo stormachtig als zijn debuut vorig jaar in de Giro d`Italia, waar hij 4 ritten en de maglia ciclamino pakte. “Deze eerste Tourrit was erg stressvol, maar de mannen deden het perfect vandaag. Ze bleven me overal beschermen en samen overwonnen we alle obstakels, van open stukken tot rotondes. Het is dankzij hun werk en mijn sterke benen dat ik kon winnen. Ook pak ik een gele trui waar Colombia al 15 jaar op wacht.”

“Ik weet niet hoe lang we deze gele trui in de ploeg kunnen houden. Voor nu wil ik vooral genieten van dit prachtige moment en het verder dag per dag bekijken. Ik heb vandaag al belangrijke punten gepakt, maar ik denk nog niet aan de groene trui. Daar is het veel te vroeg voor.  Deze mooie dag geeft me veel motivatie voor de komende ritten”, besloot Gaviria zijn verhaal. De Colombiaan is de vijfde Quick-Step Floors renner die een gele trui pakte in de Tour.

Photo credit: ©Tim De Waele/ Getty Images