TOUR DE FRANCE: FERNANDOS IN SARZEAU

Gaviria zorgde voor een twee op twee na een zeer spannend slotstuk.

De langste rechte lijn in de Tour van 2018 bracht veel spanning met zich mee. Het peloton waas furieus op zoek naar een  kwartet vluchters. Die werden pas onder de rode vod gegrepen door een uitgedund peloton.

Fernando Gaviria  kreeg weinig mee van de chaos om zich heen. De Colombiaan werd uitermate goed beschermd door zijn ploegmaats en zo door de hectiek geloodst. Max Richeze verzorgde opnieuw een perfecte lead-out en zette zijn kopman af op 220 meter van de streep. Gaviria ontbond vervolgens zijn duivels en versloeg Peter Sagan (Bora-hansgrohe) en Andre Greipel (Lotto-Soudal).

“Twee ritten winnen in mijn eerste Tour de France, geweldig! Het was echter niet eenvoudig. De conditie is echt goed en we willen onze stempel op deze koers drukken. Met het fantastische werk van de hele ploeg hebben we genoeg redenen tot lachen, maar hier stopt het niet en we blijven gefocust op wat gaat komen”, sprak Gaviria na zijn indrukwekkende sprint.

 

Het kwartet vluchters ontsnapte al in de eerste kilometer van de rit. Ze reden 7 minuten weg bij het peloton. Quick-Step Floors nestelde zich op kop van het peloton en deed de bulk van het werk. Op 20 kilometer van de streep was het gat nog  2 minuten, maar de sterke rugwind speelde in het voordeel van de koplopers.

Pas in de laatste 10 kilometer kreeg Quick-Step Floors steun van andere ploegen. Door enkele valpartijen ontstond er wat chaos in de slotfase, maar de ploeg bleef altijd vooraan zitten. De koplopers werden onder de rode vod gegrepen, waarna er gesprint moest worden. Richeze reed een fantastische lead-out van 400 meter. Gaviria lanceerde zijn sprint in het midden van de weg, maar werd direct gepasseerd door Greipel. Gaviria remonteerde de Duitser in de laatste meters met een tweede versnelling en snelde zo alsnog naar de winst.

“Het was zwaar vandaag, want de vluchtgroep dreef ons echt tot het uiterste. Wij waren degenen die het meeste werk opknapten. In de slotfase was er wat tegenwind en liep de aankomst lichtjes omhoog. Max was ongelooflijk. Hij weet wanneer het juiste moment is om naar voren te gaan en deed opnieuw een perfecte lead-out. We zijn meer dan een team, we zijn een familie. We geloven altijd in onze kansen en rijden voor elkaar”, besloot Gaviria.

Photo credit: ©Tim De Waele/ Getty Images