De 26-jarige Fransman pakte de bolletjestrui en bezorgde Quick-Step Floors de 50e wegzege van dit seizoen.

Overweldigd door emoties greep Julian Alaphilippe niet alleen zijn eerste ritzege in de Tour de France, maar mocht hij zich na afloop ook in de bolletjestrui hullen. In de 10e rit over 158,5 kilometer kwam Alaphilippe op 4 van de 5 klimmen als eerste boven. De Fransman was de aanstichter van een vlucht van 21 renners, waaronder ploegmaat Philippe Gilbert.

“Twee jaar geleden was ik zo dichtbij een ritzege tijdens mijn debuut. Ik weet dat het niet eenvoudig is om een rit te winnen in de Tour, dus ik ben overweldigd door mijn emoties. Het is fantastisch, ik heb er geen woorden voor. Ik denk aan mijn familie op dit moment en ben erg blij om hen gelukkig te maken. Het is een prachtige dag, het had niet beter kunnen zijn”, deelde Alaphilippe zijn vreugde.

Alaphilippe legde zijn fundering voor de ritzege op de voorlaatste klim. Hij trok daar in achtervolging op de eenzame vluchter Rein Taaramae (Direct Energie). Op 2 kilometer van de top haalde Alaphilippe de leider bij en net voor de top loste hij de Est, zodat Alaphilippe het maximale aantal punten behaalde.

Richting de Colombière had Alaphilippe een ruime minuut voorsprong op zijn eerste achtervolger. Op de 7,5 kilometer lange klim reed hij verder weg en pakte nog meer punten voor het bergklassement. In de afdaling richting de finish kwam de voorsprong van Alaphilippe niet meer in gevaar. Op 2 kilometer van de streep begon de pocketklimmer al naar de camera`s te zwaaien een lachen. Hij wist toen al dat zijn ritzege en bergtrui binnen waren.

 

Het was altijd al een droom om een ritzege te pakken in de Tour de France.

“Het was een zware dag, vooral de laatste 30 kilometer toen ik alleen reed. Dat maakt dit moment nog specialer en mooier”, sprak Alaphilippe na de podiumceremonie. Op dat podium kreeg hij als 50e Fransman de bolletjestrui om de schouders gehangen. Alaphilippe benadrukte wel meteen dat de trui geen doel op zich is. “Het is een eer om deze trui te dragen, maar ik denk nog niet aan een zege in dit nevenklassement. We bekijken het dag per dag. Ik wil tegelijkertijd de ploeg en Bob helpen, hij staat nu 5e in het klassement. Parijs is nog ver, we hopen dat we nog mooie dingen kunnen laten zien voordat we daar aankomen.”