JULIAN ALAPHILIPPE WINT CLASICA SAN SEBASTIAN

De Fransman werd de tweede renner in de historie die in hetzelfde seizoen de Spaanse koers en de bolletjestrui in de Tour de France wist te winnen.

De succesvolle zomer van Julian Alaphilippe kreeg een vervolg in de 38e Clasica San Sebastian. De Franse Quick-Step Floors renner pakte zijn 8e seizoenszege.

Alaphilippe heeft net een succesvolle Tour de France achter de rug. Daarin won hij twee ritten en nam hij de bolletjestrui mee naar huis. Daardoor was de Fransman ook een van de topfavorieten voor de Clasica San Sebastian.

Alaphilippe legde de basis van zijn zege op de Murgil Tortorra. Op de klim van 1800 meter – met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,3%! – sloeg het peloton uit elkaar. Op een kilometer van de top begonnen de eerste schermutselingen vooraan, maar die bleken niet beslissend. Op 500 meter van de top trok Alaphilippe door met Bauke Mollema (Trek-Segafredo) in zijn wiel.

Het kopduo pakte een voorsprong van 20 seconden op de achtervolgers. Het gat werd gestaag groter en op enkele kilometers van de streep werd duidelijk dat de winnaar vooraan zat. In een sprint-a-deux legde Alaphilippe zijn Nederlandse kompaan vakkundig over de knie. Na ruim 6 uur in het zadel stak de Fransman juichend zijn handen in de lucht.

“Ik wist dat deze koers mij goed moest liggen, maar eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik vandaag kon winnen. Ik voelde me niet erg goed, want ik was nog moe na een lange en zware Tour. Ik bleef echter gefocust in de finale en plaatste mijn inspanning op het juiste moment. Ik wil de ploeg bedanken voor hun inspanningen. Mijn ploegmaats beschermden en hielpen me de hele dag, zij geloofden in me. Ik ben erg blij met deze zege, want San Sebastian is een speciale koers. Het betekent veel voor me om dit deel van het seizoen af te sluiten met een prachtige zege”, sprak Alahilippe na zijn zege.

De Fransman klom door de winst naar een derde plek in het individuele World Tour klassement. Quick-Step Floors is na de Spaanse winst weer iets steviger leider in  het ploegenklassement.

Photo credit: © Getty Images