Elia Viviani besloot zijn seizoen met de 88e ritzege van Quick-Step Floors in een grote ronde.

De 23-jarige Enric Mas stelde in de slotrit van de 73e Vuelta a España zijn tweede plaats in het algemene klassement veilig. Daarmee is de Spanjaard een van de jongste renners in de afgelopen die op het podium eindigt in een grote ronde. Mas mikte vooraf op een goed eindklassement, maar kreeg in de eerste helft van de koers af te rekenen met ziekte en koorts. De Quick-Step Floors renner herstelde echter en klom langzaam maar zeker omhoog in het algemene klassement: van plek 12 in week 2 naar plek 2 aan het einde van week 3.

De ritzege in de voorlaatste etappe bezorgde Mas de kers op de taart naast zijn tweede plaats in het eindklassement. “Het gaat wel een paar dagen duren om dit te laten bezinken. Het was een geweldig avontuur. Ik ben mijn ploegmaats en staf erg dankbaar. Ik had vooraf nooit kunnen dromen dat ik tweede en beste jongere ging worden. Vanuit hier vlieg ik naar Innsbruck voor het WK, waar ik Spanje aan een goed resultaat wil helpen. Daarna volgen mijn laatste koersen met Quick-Step Floors”, sprak Mas na afloop.

Na de nodige ceremonie in het begin van de slotrit barstte de koers los in de straten van Madrid. Quick-Step Floors haalde twee vluchtpogingen terug, waarna het Elia Viviani naar voren loodste voor de sprint. In de laatste kilometers verloor de Italiaan het wiel van zijn ploegmaats, maar in de laatste rechte lijn kwam de Italiaans kampioen ijzersterk opzetten en snelde hij naar zijn 18e seizoenszege.

“Het was de laatste dag van een erg zware Vuelta. Ik had veel minder kracht dan in het begin van de koers, maar ik was nog steeds erg gemotiveerd. Op 2 kilometer van de streep verloor ik mijn trein, maar ik behield mijn vertrouwen en voor de laatste bocht informeerde ik mijn jongens om niet vol door te trekken. Ik kwam vervolgens sterk terug, vond een gat en snelde naar de zege. Dit was een van mijn doelen deze Vuelta”, aldus Viviani na de slotrit.

“We kunnen erg trots zijn op onze prestaties als ploeg. Het was een fantastisch seizoen, dat ik beëindig met een fantastische zege. Ik wil Quick-Step Floors bedanken voor hun steun en hulp. Ik pakte 18e zeges dit jaar. Dat is ongelooflijk en motiveert me alleen maar meer om deze winter hard te Werken, zodat ik volgend jaar opnieuw kan meedoen om de prijzen.”

De ploeg van Patrick Lefevere is na een erg succesvolle Vuelta ook een stap dichterbij de winst in het World Tour Team Klassement. Quick-Step Floors staat al sinds maart aan de leiding van dit klassement. Met nog slechts een paar koersen te gaan is de voorsprong op de nummer 2 meer dan 3000 punten.

“We hebben geweldig gereden in de grote ronden. We wonnen meerdere ritten en drie nevenklassement. Het is een droom en ik hoop dat die nooit eindigt. Ik ben trots op de gehele ploeg. Natuurlijk ben ik erg blij met de ritzeges van Elia, de tweede plek van Enric in het klassement en zijn zege op La Gallina. Enric startte met top-10 ambities, maar wat hij heeft getoond deze koers is fenomenaal. Ik weet zeker dat hij progressie gaat blijven maken zoal hij hard blijft werken en met zijn beide benen op de grond blijft. Het was voor onze hele ploeg een fantastisch seizoen. Dat geeft me veel plezier en voldoening”, sprak CEO Patrick Lefevere.

Photo credit: ©Tim De Waele/ Getty Images