De klimmer van Quick-Step Floors is de jongste renner in 15 jaar die de wedstrijd op het podium eindigt.

Enric Mas ging ‘all-in’ op de voorlaatste dag van de Vuelta a España. In de korte etappe in Andorra lagen 6 klimmen opgenomen in slechts 97 kilometer.  Het was voor het eerst in 61 jaar dat de koers zo laat in de wedstrijd nog in de Pyreneeën vertoefde. De rit stelde niet teleur met op elke centimeter koers en het gevecht voor de winst. Mas verteerde al het klimwerk opperbest en snelde naar de ritzege op Coll de la Gallina.

Door zijn ritzege en de tijdwinst op de concurrenten klom Mas naar de tweede plek in het klassement achter rode trui drager Simon Yates (Mitchelton-Scott) . Mas was als vierde aan het begin van de etappe, maar slaagde er in de zware rit zijn achterstand op Alejandro Valverde (Movistar)en Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) om te zetten naar een voorsprong.

Samen met rode trui drager Simon Yates dunde Mas het peloton flink uit. Op de zware Coll de la Gallina trokken Mas en Miguel Angel Lopez (Astana) op avontuur. Zij sloegen een mooi gaatje en reden zichzelf daarmee naar het erepodium in het klassement. In de laatste meters van de rit bleek Mas net iets sneller dan zijn Colombiaanse opponent.

Emotioneel en zoekend naar woorden reageerde Mas na afloop op de laatste kilometer van zaterdag. “Ik heb de afgelopen week de video terug gekeken van de aankomst in 2012. Ik wist dat ik als eerste door de laatste bocht moest gaan, dus hield ik het tempo hoog en versnelde ik op 150 meter van de streep. Het is geweldig dat ik mijn eerste rit in een grote ronde win, iets wat ik me altijd ga herinneren.”

Mas bezorgde Quick-Step Floors de 87e ritzege in een grote ronde ooit en kwam daarmee ook op het podium van deze Vuelta. “Ik kan niet vertellen hoe blij ik ben om weer op het podium te staan. Ik wil er eigenlijk nog niet te veel aan denken, want het is nog een dag tot aan Madrid. Het is de eerste keer dat ik in deze positie sta en hopelijk niet de laatste keer. Na het voorlaatste weekend begon ik aan de top-5 of het podium te denken. Samen met mijn fantastische Quick-Step Floors ploegmaat bekeek ik het dag per dag en bleef ik stijgen in het klassement. Alles komt nu bij elkaar met dit geweldige resultaat. Ik heb hier hard voor gewerkt en veel opofferingen gemaakt.”