Een geweldige prestatie bracht de ploeg wereldgoud in Innsbruck.

Kasper Asgreen, Laurens De Plus, Bob Jungels, Yves Lampaert, Maximilian Schachmann en Niki Terpstra snelden zondagmiddag met een tijd van 1 uur, 7 minuten en 26 seconden naar het goud op het wereldkampioenschap ploegentijdrit.

Quick-Step Floors was dit jaar opnieuw een van de favorieten. De ploeg won eerder in 2012 (Valkenburg), 2013 (Florence) en 2016 (Doha). Onderweg klokt de ploeg de derde tijd bij het eerste tussenpunt. Op de klim van 4,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent sloeg Quick-Step Floors hard toe. Het haalde veel tijd terug en noteerde de tweede tussentijd op enkele honderdsten van de tijdsnelsten.

In de snelle afdaling richting Innsbruck ging de snelheidsmeter enkele malen boven de 100 km/u op de Specialized Shiv. Aan de finish klokte de blauwe formatie met ruime afstand de snelste tijd. Op dat moment moesten nog 3 ploegen binnen komen. De renners en stafleden wachtten in spanning op de laatste ploeg en zodra het bekend was dat Quick-Step Floors historie had geschreven volgde er een ware vreugde explosie. De ploeg is de enige formatie die de wereldtitel viermaal wist te winnen.

Sportdirecteur Tom Steels leidde de ploeg naar alle vier titels. Hij sprak over de voorbereiding van hem en trainer Koen Pelgrim en keek terug op de fantastische wedstrijd. “Nadat het parcours bekend werd gemaakt, kwamen we hier begin van dit jaar om te kijken en meer informatie te vergaren. Toen maakten we een voorselectie en begonnen we renners te testen in de windtunnel. Afgelopen maand simuleerden we het vlakke deel van de route, omdat we wisten dat het belangrijk was om zo snel mogelijk te gaan zonder te veel energie te verspillen. De afgelopen week verkenden we het parcours enkele malen.”

“Het was een zware rit en we wisten dat er de nodige druk op ons lag, maar de jongens kunnen trots zijn op zichzelf. Ze gaven alles toen het er toe deed en reden geweldig als team. We reden hard op het vlakke. Op de eerste 1500 meter van de klim spaarden we wat energie terwijl we een stevig tempo reden. Daarna trokken we door en vlogen we in de afdaling. We waren niet de grote favorieten vandaag, maar dit maakt deze zege zo speciaal”, aldus Steels.

Zondag was de laatste ploegentijdrit voor merkenteams op het wereldkampioenschap. Voor Niki Terpstra had het verhaal niet beter kunnen eindigen. De 34-jarige Nederlander greep zijn vierde gouden medaille, een nieuw record en prestatie waar hij met trots en veel emotie op terug keek.

Na acht jaar bij de ploeg is dit het beste cadeau dat ik de ploeg kan geven. We hebben veel afgezien vandaag, maar dat was het meer dan waard.

“Toen we hoorden dat we slechts derde waren bij het eerste tussenpunt kon ik het niet geloven. Ik kon me niet voorstellen dat er iemand nog sneller had gereden, maar we raakten niet in paniek. We wisten dat het nog een lang eind naar de finish was en er nog ruimte genoeg was om tijd terug te halen. In de afdaling sloegen we toe, daar maakten we het verschil denk ik. Een grote dank gaat uit naar Tom en Koen, zij zorgden ervoor dat we een geweldig voorbereiding hadden op deze koers. Het voelt geweldig om de laatste editie te winnen, maar het is jammer dat we dit WK niet meer rijden. Het is namelijk erg speciaal.”

Patrick Lefevere was ‘over the moon’ in Innsbruck na een memorabele dag voor Quick-Step Floors. De 69e zege van het seizoen kwam in een van de meest prestigieuze koersen van het seizoen.  “Ik kan niet zeggen hoe blij ik ben. De spanning nam toe toen we in de hotseat zaten, maar nu is alle spanning weg en omgezet in ongelooflijke blijdschap en vreugde. Dat enkele renners van de ploeg die hier reden na dit seizoen vertrekken maakt het allemaal meer emotioneel. Het is geweldig om te zien hoe de jongens de klus samen met de geweldige staf hebben  geklaard.”

In de snelle afdaling richting Innsbruck ging de snelheidsmeter enkele malen boven de 100 km/u op de Specialized Shiv. Aan de finish klokte de blauwe formatie met ruime afstand de snelste tijd. Op dat moment moesten nog 3 ploegen binnen komen. De renners en stafleden wachtten in spanning op de laatste ploeg en zodra het bekend was dat Quick-Step Floors historie had geschreven volgde er een ware vreugde explosie. De ploeg is de enige formatie die de wereldtitel viermaal wist te winnen.

Sportdirecteur Tom Steels leidde de ploeg naar alle vier titels. Hij sprak over de voorbereiding van hem en trainer Koen Pelgrim en keek terug op de fantastische wedstrijd. “Nadat het parcours bekend werd gemaakt, kwamen we hier begin van dit jaar om te kijken en meer informatie te vergaren. Toen maakten we een voorselectie en begonnen we renners te testen in de windtunnel. Afgelopen maand simuleerden we het vlakke deel van de route, omdat we wisten dat het belangrijk was om zo snel mogelijk te gaan zonder te veel energie te verspillen. De afgelopen week verkenden we het parcours enkele malen.”

“Het was een zware rit en we wisten dat er de nodige druk op ons lag, maar de jongens kunnen trots zijn op zichzelf. Ze gaven alles toen het er toe deed en reden geweldig als team. We reden hard op het vlakke. Op de eerste 1500 meter van de klim spaarden we wat energie terwijl we een stevig tempo reden. Daarna trokken we door en vlogen we in de afdaling. We waren niet de grote favorieten vandaag, maar dit maakt deze zege zo speciaal”, aldus Steels.

Zondag was de laatste ploegentijdrit voor merkenteams op het wereldkampioenschap. Voor Niki Terpstra had het verhaal niet beter kunnen eindigen. De 34-jarige Nederlander greep zijn vierde gouden medaille, een nieuw record en prestatie waar hij met trots en veel emotie op terug keek.

Na acht jaar bij de ploeg is dit het beste cadeau dat ik de ploeg kan geven. We hebben veel afgezien vandaag, maar dat was het meer dan waard.

“Toen we hoorden dat we slechts derde waren bij het eerste tussenpunt kon ik het niet geloven. Ik kon me niet voorstellen dat er iemand nog sneller had gereden, maar we raakten niet in paniek. We wisten dat het nog een lang eind naar de finish was en er nog ruimte genoeg was om tijd terug te halen. In de afdaling sloegen we toe, daar maakten we het verschil denk ik. Een grote dank gaat uit naar Tom en Koen, zij zorgden ervoor dat we een geweldig voorbereiding hadden op deze koers. Het voelt geweldig om de laatste editie te winnen, maar het is jammer dat we dit WK niet meer rijden. Het is namelijk erg speciaal.”

Patrick Lefevere was ‘over the moon’ in Innsbruck na een memorabele dag voor Quick-Step Floors. De 69e zege van het seizoen kwam in een van de meest prestigieuze koersen van het seizoen.  “Ik kan niet zeggen hoe blij ik ben. De spanning nam toe toen we in de hotseat zaten, maar nu is alle spanning weg en omgezet in ongelooflijke blijdschap en vreugde. Dat enkele renners van de ploeg die hier reden na dit seizoen vertrekken maakt het allemaal meer emotioneel. Het is geweldig om te zien hoe de jongens de klus samen met de geweldige staf hebben  geklaard.”

Photo credit: ©Justin Setterfield/ Getty Images