Er dreigt stilaan een delirium ten huize Betsema in Texel: onze recentste aanwinst boekte in Koksijde haar derde – en belangrijkste – overwinning op rij. Wereldbekerwinst op eliteniveau: het was, als we onze archieven mogen geloven, voor onze ploeg al geleden van 2014.

Terwijl de wereldtoppers elkaar bestookten, dichtte ze een kloof van twintig seconden. Waarna ze resoluut naar de leiding ging en solo richting twee op twee denderde. De combinatie van hoogvorm, de liefde voor de zandondergrond (Texel, weet je wel) én de move naar ons team zorgde ervoor dat Denise Betsema zondag naar het hoogtepunt uit haar nog jonge carrière snelde.

“De eerste overwinning in de Wereldbeker: bizar, gewoon”, stond Denise paf van haar prestatie. “Natuurlijk ga je altijd van start met het doel om te winnen. Maar dat het dan ook allemaal gebeurt, dat alles op zijn plek valt, … Ik stond vrij ver naar achter aan de start: de derde rij. Maar ik kon goed opschuiven, er zaten enkele afdalingen waar ik goed kon passeren, en zo kon ik aansluiten bij de kopgroep. Toen ik eindelijk op de koppositie kwam, kon ik mijn eigen tempo en mijn eigen lijnen rijden. En zo kon ik wegrijden.”

Waar dat eindigt voor Denise, die zichzelf na een periode als mountainbikester nog aan het ontdekken is als veldrijdster? “Ik hoop snel een betere startpositie te hebben. Daar zal vandaag ook toe bijdragen. En aan de hand daarvan nog beter mee te komen in wereldbekers. Maar ik heb mezelf vandaag wel bewezen in de Wereldbeker. Ik hoop dat ik deze vorm kan doorpakken in de rest van het seizoen. Ik zit nu op een wolk. En daar zal ik nog even op blijven.”

Mogen we zeker niet vergeten: ook Laura Verdonschot deed het uitstekend in Koksijde. Het leverde haar de zesde plek op, waarmee ze zowaar zelfs de beste Belgische werd. Bij Michael Vanthourenhout zaten de inspanningen van Wachtebeke nog in de benen: hij werd achtste, Kevin Pauwels tiende en Dieter Vanthourenhout 23ste. Eli Iserbyt, die na een uitstekende beginfase veel tijd verloor door een lekke band, was achtste bij de beloften. En bij de juniores boekte ons opleidingsteam Callant – Doltcini dankzij Pim Ronhaar en Witse Meeussen opnieuw een 1-2’tje!

(foto’s Photopress.be)