DE WERELDBEKERMANCHE IN HEUSDEN-ZOLDER VAN WOENSDAG (TWEEDE KERSTDAG) WAS EEN BUITENGEWOON SPANNENDE EN KENDE VOOR WAOWDEALS PRO CYCLING EEN PRACHTIGE ONTKNOPING. MARIANNE VOS WAS FENOMENAAL EN WON. INGE VAN DER HEIJDEN HAD EEN UITSTEKENDE DAG EN REED NAAR EEN ACHTSTE STEK.

Marianne reed al meteen na de hectische start aan het front van de wedstrijd. Ze ging even solo aan de leiding en kreeg na één ronde Sanne Cant en Ceylin del Carmen Alvarado achter zich aan. Even later zag ze ook de sterke Lucinda Brand aansluiten.

Halverwege de vierde ronde kende Marianne materiaalpech en moest ze de kop van de cross tijdelijk loslaten. Ze bleef kalm, herstelde het kleine euvel zelf en begon vanaf achtste positie aan een indrukwekkende inhaalrace. Driekwart ronde later had ze de achterstand van vijftien seconden weggepoetst en reed ze opnieuw vooraan.

In de slotronde bleef Marianne over met Brand en Cant. Marianne oogde het sterkst en deelde enkele speldenprikjes uit. Brand sputterde het langst tegen en probeerde zelf ook nog aan te vallen. Op de laatste helling plaatste Marianne een verschroeiende versnelling waarop niemand antwoord had.

Marianne: “Het was erop of eronder. Lucinda Brand maakte een mooie ‘move’ en ik wist dat ik in het technische gedeelte voor haar moest zitten. Ik heb alles uit de kast gehaald”, zegt Marianne, die haar derde wereldbekerzege van het seizoen pakte en voor de zevende maal in Heusden-Zolder won. “Dit is een mooi parcours, het ligt me, ik kom hier graag.”

Ook Inge was tevreden over haar wedstrijd. “Ik had goede benen, al begon ik slecht. Ik verloor enkele plekken na de start, maar wist vervolgens beetje bij beetje op te schuiven. Toen er in de vierde ronde vooraan werd getwijfeld, sloot ik zelfs nog even aan bij de kopgroep. Maar ik had zoveel gegeven dat ik het tempo niet kon volgen toen er werd doorgetrokken. Ik ben heel blij met deze achtste plaats.”