De leider in het algemene klassement kon een late valpartij ontwijken, maar kon niet meestrijden voor een tweede ritzege op rij.

Elia Viviani startte in de ‘ochre’ leiderstrui in de tweede etappe van de Tour Down Under. Die verdiende hij na zijn ritzege in de openingsrit. Deceuninck – Quick-Step schoof al snel in de rit naar de kop van het peloton om een kopgroep van 3 renners binnen schot te houden. Het koptrio werd op 55 kilometer van de streep al ingerekend, waarna Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) op avontuur trok en een gat sloeg van 2 minuten.

Rémi Cavagna nestelde zich nog maar eens aan kop van het peloton en halveerde eigenhandig de voorsprong van zijn landgenoot op 20 kilometer van de streep. De eenzame leider werd uiteindelijk op 3 kilometer van de streep ingerekend.

In de laatste lijn richtte een valpartij een ware chaos aan. Een ruim dozijn renners maakte nog maar kans op de ritwinst, de rest was opgehouden door de valpartij of lag op de grond. Viviani ontsnapte net aan de valpartij, maar moest veel ruimte goed maken. Dat moest hij in de laatste meters bekopen, vooral omdat de sprint vroeg in werd gezet na een late aanval van Luis Leon Sanchez (Astana).

Patrick Bevin (CCC Team) gooide uiteindelijk de handen in de lucht als ritwinnaar. Hij is ook de nieuwe leider in het klassement. Viviani werd zevende. De Italiaanse kampioen mocht na afloop wel naar het podium voor een nieuwe blauwe puntentrui.

Photo credit: ©Tim De Waele/ Getty Images