De  19-jarige Deceuninck – Quick-Step renner pakte tevens de leiding in het klassement nadat hij solo aankwam in rit 2.

Met zijn armen in de lucht en zijn hoofd schuddend van ongeloof kwam de neo-prof als eerste over de meet van de tweede etappe in de Belgium Tour. “Het is mijn eerste profzege en dit betekent echt heel  veel voor mij. Toen ik over de streep kwam zag ik mijn ouders, dat was speciaal. Het is erg belangrijk dat zij hier waren en ik dit moment met ze kon delen. Het is ongelooflijk als je ziet welke namen hier aan de start staan. Ik  had niet gedacht dat ik hier mijn eerste koers ging winnen, ondanks dat de vorm goed is”, sprak een uitbundige Evenepoel na afloop.

Evenepoels zege diende zich al een tijd aan. In de Hammer Limburg zorgde Evenepoel ervoor dat de ploeg twee onderdelen en de eindzege pakte. Donderdag was het wel een lastige etappe met veel heuvels en kasseien. In de laatste 20 kilometer greep Evenepoel zijn kans. Hij versnelde uit een kopgroep van 12 renners, waarvan 4 renners het shirt van Deceuninck – Quick-Step droegen. Alleen werelduurrecordhouder Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) kon mee.

Evenepoel en Campenaerts pakten snel 20 seconden voorsprong. Op 7 kilometer van de streep kwam Campenaerts ten val en ging  Evenepoel alleen door. Zijn voorsprong werd groter en groter. Al snel was duidelijk dat de neo-prof was op weg naar zijn eerste zege.

“Hoe zwaarder de wedstrijd werd, hoe beter ik me voelde. Ik probeerde mijn benen zo goed mogelijk te sparen in de rit, vooral omdat ik wist dat ik wat kon uitrichten in de finale. De voorlaatste klim was het perfecte moment. Achter mij twijfelden ze en keken ze naar elkaar. Door mijn verkenning van vorige week wist ik dat ik snel door de bochten moest gaan”, aldus Evenepoel.

Na afloop kreeg de Belgische jongeling ook de blauwe leiderstrui om de schouders gehangen. Vrijdag volgt een tijdrit over 9,2 kilometer. In het klassement heeft Evenepoel een voorsprong van 51 seconden op nummer 2 en ploegmaat Fabio Jakobsen, die vandaag  tweede werd en de puntentrui draagt.

“De wedstrijd is verre van over en ik kijk niet echt naar het klassement. Ik wil vooral samen met de ploeg genieten van dit moment. Dertien brengt normaal gesproken ongeluk, maar niet voor mij. Ik houd van het nummer, het is mijn geluksgetal. Winnen op 13 juni met nummer 13 op mijn rug maakt het nog net iets specialer”, besloot Evenepoel zijn relaas.