Hij werd de eerste Fransman in drie decennia die een rit wist te winnen in de gele trui.

Julian Alaphilippe reed een indrukwekkende tijdrit en greep een ongelooflijke zege in Pau, dat voor de derde keer in de historie van de Grande Boucle organiseerde.

“Het is ongelooflijk, ik ben heel erg happy! Ik wist dat ik een goede rit kon rijden op dit parcours, maar dacht niet aan de winst. Het eerste deel lag me goed en heb ik veel gegeven. In het tweede deel heb ik mezelf verbaasd. Ik reed op mijn limiet en met hulp van het publiek gaf ik alles tot aan de streep. Ik kan het niet geloven”, aldus een opgetogen Alaphilippe na de streep.

Alaphilippe was de laatste renner die het startpodium verliet. Onderweg klokte de gele trui drager de snelste tussentijden. Na exact 35 minuten liet de Fransman de klokken stilstaan, ruim voldoende om de ritzege te pakken en zijn gele trui te verdedigen.  

Door zijn tweede ritzege in deze Tour  heeft Alaphilippe nu bijna anderhalve minuut voorsprong in het algemene klassement. Zaterdag eindigt een lastige bergetappe op de Tourmalet. Ondanks dat Alaphilippe er goed voorstaat in het klassement benadrukte hij nogmaals dat het eindklassement geen doel voor hem is.

“Ik ben erg blij dat ik het geel nog heb! Elke dag is een bonus en deze trui te mogen dragen op de 100e verjaardag is fantastisch! Ik kende het parcours en was gefocust op mezelf en wat ik moest doen vandaag. Ik stond erg gemotiveerd aan de start en kreeg veel steun van het publiek. Ik had nooit kunnen denken dat ik hier zou winnen. We gaan nu dag per dag bekijken en kijken hoe het gaat. Zaterdag is een lastige aankomst op de Tourmalet. Ik ga alles geven om zo lang mogelijk aan te klampen, maar Enric is onze klassementsman. Hij reed een prima tijdrit vandaag.”

De mooie dag van Deceuninck – Quick-Step werd nog mooier door de top-10 klasseringen van Deens kampioen tijdrijden Kasper Asgreen en Enric Mas. De Spanjaard nam door zijn goede tijdrit de witte jongerentrui over.  “Dit resultaat stemt me heel erg tevreden. Het is speciaal om de witte trui te mogen dragen. Ik ga die zo lang mogelijk proberen te verdedigen en natuurlijk mijn plek in het klassement. Mijn doel is echter nog niet gewijzigd: top-10 in Parijs. Het is geweldig om de gele en witte trui in de ploeg te hebben. We hopen dat we nog mooie momenten gaan beleven”, sprak Mas na de rit.

Photo credit: ©Tim De Waele/ Getty Images

Uitslag

1Julian Alaphilippe 
Deceuninck – Quick Step
35:00
2Geraint Thomas
Team INEOS
0:14
3Thomas De Gendt
Lotto Soudal
0:36
4Rigoberto Urán Urán
EF Education First
,,
5Richie Porte
Trek – Segafredo
0:45
6Steven Kruijswijk
Team Jumbo-Visma
,,
7Thibaut Pinot
Groupama – FDJ
0:49
8Kasper Asgreen 
Deceuninck – Quick Step
0:52
9Enric Mas Nicolau 
Deceuninck – Quick Step
0:58
10Joey Rosskopf
CCC Team
1:01
55Yves Lampaert 
Deceuninck – Quick Step
,,
91Elia Viviani 
Deceuninck – Quick Step
4:07
95Dries Devenyns 
Deceuninck – Quick Step
4:10
99Maximiliano Richeze Araquistain 
Deceuninck – Quick Step
4:20
108Michael Mørkøv Christensen 
Deceuninck – Quick Step
4:27